Terug naar het overzicht

Karin
de Bruin

Sport- en prestatiepsychologie omvat voor mij een gezamenlijke zoektocht naar optimaal presteren en balans. Wanneer kinderen en jeugd op 1 of meerdere gebieden te maken krijgen met hoge eisen, vanuit zichzelf of vanuit hun omgeving, kan een disbalans ontstaan. Klachten en hulpvragen die hierbij kunnen horen, zijn: faalangst; overspannenheid, overtraining of burn-out; vermoeidheid, langdurige blessures of ziektes, verlies van plezier, verlies van vertrouwen in jezelf of je lichaam; piekeren en negatieve gedachten, onrealistische gedachten over je lichaam, over jezelf of anderen, prestaties, of een disbalans met voeding.

Presteren onder druk is een hele uitdaging. Gezond presteren kan je leren.

Soms willen kinderen zó goed presteren, dat ze faalangst ontwikkelen. Met faalangst bedoelen we angst om te falen, fouten te maken, tekort te schieten of niet te kunnen voldoen aan verwachtingen van jezelf of anderen. Dit kan vóórkomen in sportwedstrijden of optredens (denk aan podiumangst of plankenkoorts), bij examens of spreekbeurten, of in contact met andere mensen in de vorm van angst om te trillen, blozen, zweten of stotteren. Met een psychologische behandeling kan je van je faalangst afkomen of het hanteerbaar maken voor jezelf. Het overwinnen ervan kost wel wat tijd en inspanning. Het is een ware uitdaging om anders te leren denken over succes en falen. Het is essentieel om jezelf te leren dat het okay is om fouten te maken. Ook helpt het om je niet teveel te focussen op het einddoel of op jezelf, maar je juist te concentreren op het proces en de taak. Daar werken we aan in faalangsttraining.

Alles over hebben voor je sport is een noodzakelijke eigenschap van een topatleet, maar kan ook tot gevaarlijke situaties leiden. Wie constant streeft om grenzen te verleggen, kan deze ook overschrijden. Sommige sporters gaan over tot ongezond lijn- en eetgedrag, omdat zij daarmee denken hun sportprestaties te kunnen verbeteren. Wat misschien als bewuste keuze begint, kan eindigen in een ongezonde en onplezierige situatie waarover je de controle kwijt raakt. Veel mensen die willen afvallen schieten hierin door of vervallen gaandeweg juist in eetbuien. Als verstoorde eetpatronen eenmaal al zijn ingesleten, kom je hier zonder hulp doorgaans niet snel uit. Hoe eerder je aan de bel trekt en passende hulp krijgt, des te groter de kans op herstel. 

Als je sterk vermoeid wordt en blijft na inspanning, het steeds zwaarder wordt om je schoolwerk te doen, de prestaties ineens achteruitgaan en het plezier verdwijnt, kan je steeds meer gaan opzien tegen het sporten en school. Vaak geven talentvolle kinderen hier niet meteen aan toe maar pushen ze zich juist om nóg meer te geven, waardoor ze in een negatieve spiraal terecht kunnen komen van blessures, pijn en ziektes. Dit kan leiden tot overtraining of overspannenheid. Iedereen die langere tijd over zijn of haar grenzen heengaat en niet goed herstelt, kan in deze val lopen. Het is belangrijk om te leren signaleren wanneer het teveel is en hiernaar te gaan luisteren en handelen; doelen te stellen voor je herstel of nieuwe levensdoelen; anders te leren omgaan met spanning; na een blessure of uitval weer vertrouwen te krijgen in je lichaam en jezelf. Kortom: samen werken we aan wat er nodig is om weer in balans te komen.

Het ondersteunen van cliënten in hun ontwikkeling en samen (met hun omgeving) werken aan het maximale uit jezelf halen en optimaal presteren mét plezier, is wat mij hierbij drijft. Daarbij zijn een persoonlijke aanpak, oprechte betrokkenheid, individueel aanbod op maat, professionaliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid voor mij essentiële waarden in mijn praktijk. Mijn missie is het stimuleren van een veilig, gezond en breed toegankelijk (top)sportklimaat en een optimale prestatieomgeving.

Karin
werkt in de volgende regio's

Regio Zaanstreek Waterland
Regio Alkmaar
Regio Amsterdam/DUO
Aalsmeer
Amstelveen
Haarlemmermeer
Regio Kop van Noord-Holland

Karin
biedt de volgende diensten

Behandeling bij angst (WO/WO+)
Individuele jongere begeleiding
Begeleiding op of in relatie tot school
Begeleiding identiteit en seksualiteit
Training voor de jeugdige
Intelligentieonderzoek
Psychologisch onderzoek
Deze professionals kan niet worden geselecteerd omdat deze niet beschikbaar is.
Profile picture for user karindebruin
Beschikbaarheid
Niet beschikbaar
Werkt op
dinsdag
woensdag
donderdag
Registraties
SKJ

Deze professionals kan niet worden geselecteerd omdat deze niet beschikbaar is.